Presa scrisa si magie

In jurul unui complex hotelier plasat in raiul de la Snagov! Zestrea e compusa din cateva vile, un minihotel, bungalow-uri, trei restaurante cu o capacitate totala de 300 de locuri, trei terase cu o capacitate totala de 400 de locuri, o sala de conferinte cu 60 de locuri, o sala de sedinte cu o capacitate de 15-20 de locuri, piscina, teren de tenis de camp, teren de baschet/volei, tenis de masa, barci de agrement, spatii de joaca pentru copii, spatiu pentru gratar, spatii de camping. Iuhuu! A, aceasta avere are si norocul de a fi purtatoarea unei datorii de 17 miliarde de lei vechi, respectiv aproape 500.000 de euro. Zic norocul, pentru ca asta ar putea fi sansa ta, cititorule, sa cumperi complexul Astoria cu doar cateva milioane de euro, asa cum a fost cumparat hotelul Astoria, saptamanile trecute, in urma executarii SFT pentru o datorie neplatita.

Pentru un destinatar a carui identitate n-o cunoastem inca. Societatea avea o datorie minora, pe care a facut pe dracu-n patru sa n-o plateasca; in consecinta, a fost executata; la executii de-astea, legea obliga victima sa anunte scoaterea la vanzare silita in trei locuri: la sediul executorului, la sediul celui executat si pe usa tribunalului unde a fost emisa sentinta. Evident ca, daca vrei sa scoti bani sa-ti achiti datoria si sa mai ramai si cu ceva bani, tu, societate executata, publici anuntul in cele patru zari, sa vina lumea sa liciteze. Dar daca esti chitit sa vinzi hotelul cu dedicatie pentru un anumit personaj, mergi pe burta. Ghinionul, in cazul hotelului din Bucuresti, a fost ca altcineva a descoperit anuntul la tribunal si s-a prezentat la licitatie; destinatarul aranjamentului n-a mai aparut, ca sa nu riste sa urce pretul, asa ca a ramas cu buzele umflate.

Acum face presiuni mari sa mai incerce o data aplicarea schemei pentru complexul din Snagov. Iar primul pas este ca si complexul sa fie executat, dupa modelul hotelului (obiectivul ratat). E drept ca, intre timp, societatea a castigat 2,5 milioane de euro din vanzarea hotelului, deci ar avea bani sa-si achite juma’ de milion datorie. O sa plateasca? Fereasca Dumnezeu! Ca daca banii de la vanzare – aflati acum in contul executorului – ar ajunge in contul societatii, Finantele ar retrage instantaneu toate datoriile. Executorul a intrebat SFT daca sa-i vireze banii. Ce raspunde societatea? Pai, refuza sa-i primeasca, pe motiv ca a atacat in instanta executarea. Da, a atacat-o si a si pierdut saptamana trecuta. Acum au din nou prilejul sa-si incaseze banii, sa-si plateasca datoria si sa salveze Snagovul. Ei bine, nt: au mai refuzat o data banii, explicand ca au deschis o noua actiune in instanta.

Mai sunt, acum, cand cititi povestea asta, mai putin de 15 zile. Io zic sa pregatiti banii, pentru ca Ministerul Transporturilor nu pare sa miste nimic ca sa scape prada de rechin. Asta desi ancheta Corpului de Control al ministrului a identificat responsabilii pentru „pierderea“ hotelului Astoria – recte directorul SFT, Luminita Gliga, si o mana de subordonati, iar ministrul Orban a anuntat ca va lua masuri. Probabil ca asteapta sa se convinga lasand si Snagovul in fata plutonului de executie, la comanda aceleiasi echipe. Asa ca sunteti invitati sa participati si voi si invitati si voi pe cine mai stiti, sa nu ramana un singur om sa se bucure de complexul Snagov, iar noi, cei multi, sa ne enervam.